Om Friekosör

 

Ekologisk & vegansk frisörsalong

Friekosör är en helt ekologisk och vegansk frisörsalong på Södermalm i Stockholm. Salongen ägs och drivs av Lena, som har ett stort fokus på att alla behandlingar sker på ett sätt som är snällt mot både människa och planet. På Friekosör erbjuds klippning, styling och växtfärgning, tillsammans med noggranna konsultationer och värdefulla råd om hur du sköter ditt hår. Målet är att din nya frisyr ska se lika bra ut, vecka efter vecka, som när du lämnar salongen.

Stockholms växtbaserade salong med ett eget växtbaserat varumärke. Hantverket i klippning och kvaliteten på produkterna är det viktigaste. Här får kunderna en unik upplevelse med allt från noggranna konsultationer, tips och råd om hur du sköter ditt hår och får den perfekta looken och bästa kvaliteten just för dig. 

Målet är att sprida kunskapen vidare till så många nyfikna och kunniga frisörer som möjligt. Mode och skönhet med respekt för moder jord. Därför har Lena gästfrisörer att erbjuda dig som kund.

Vi älskar hår, mode och miljö! 

Vi verkar för nutid, framtid och livstid!

Frisör som gick sin egen väg till växtbaserad! 

Lena på Friekosör har under många år utvecklat sitt växtbaserade varumärke och är idag världsledande inom växtbaserad hårvård. Hon leder företaget i ständig utveckling. 

– Ja, men jag är inte klar än, säger hon och skrattar stort. Jag håller fortfarande på att utveckla varumärket. Jag har mycket kvar att lära mig, men också mycket kvar att lära ut. 

Entusiasmen och glädjen i vad yrket har gett Lena går inte att ta miste på, hon berättar gärna och glöden lyser i hennes ögon. Salongen på Bastugatan vittnar om stor aktivitet, kunder kommer och går i en strid ström och telefonen ringer hela tiden. Emellanåt kan vi se Lenas egna målningar hänga på väggarna, lika färgstarka och glada som hon själv. På salongen testas det hela tiden nya idéer. Lena beskrivs som en idéspruta. 

Klippningen är själva hantverket

För Lena är klippningen det viktiga och grunden till en hållbar frisyr. En kund ska kunna komma in efter fyra månader och det ska fortfarande gå att se en frisyr. 

Lena pratar mycket om hur viktigt det är att hålla igång muskulaturen i hårbotten genom att borsta ordentligt. Detta bidrar till ett friskare hår, en starkare hårresarmuskel och en bättre hårväxt. När man som kund kommer till Lena så får man tips och råd om det mesta som har med hår att göra. Hur du ska sköta det, tvätta och styla. Får du sitta ner i väntrummet så har du böcker om hälsa och livsstil där du kan lära dig massor. 

Hur det hela började

– Någon gång år 2000 såg Lena ett reportage på TV om Kerstin Strömberg, en frisör från Skåne, som gjorde sina egna färger med hjälp av örter. Hon behövde något nytt och spännande så hon anmälde sig till kursen i Skåne. När hon kom ner dit kände hon att något klickade och helt plötsligt förstod hon varför hon hade blivit frisör - hon skulle utveckla produkter som var snälla mot miljön och människan. 

Under kursen fick Lena och de andra deltagarna en lista på olika giftiga och cancerogena ämnen. Sen fick de innehållsförteckningen till ett schampo som gjorde sken av att vara ”miljövänligt”. Efter att ha konstaterat att de flesta ingredienser var toxiska visste hon att hennes väg var utstakad.  

Dela med sig av kunskapen

Lenas mål med det hon jobbar med är att få jorden, naturen och människan att må bättre. För att göra detta behöver hon dela med sig av sin kunskap, och sprida budskapet vidare. Lena har utvecklat ett koncept då vem som helst med gesällbrev för frisöryrket kan komma och arbeta som gästfrisör på salongen och lära sig denna fantastiska kunskap. Det kostar inte frisören något annat än tid. Kunderna på salongen ställer så gärna upp, och med denna kollektiva insats sprider vi kunskap och glädje. 

Livsfilosofi

–Jag har kommit så här långt tack vare att jag gör det som känns rätt och inte bryr mig så mycket om vad alla andra tycker. Jag vill må bra och sova gott om nätterna. Jag är väldigt stolt över att jag har tagit det här beslutet, att jobba och leva växtbaserat. Det är i den världen jag känner mig trygg. Arbetet med Friekosör är inte bara ett jobb, det är en livsfilosofi. Säger Lena Hellman.