Växtfärgning

Växtfärgning för ett livfullt hår.

I över 20 år har Lena Hellman utvecklat växtfärger tillsammans med kunder och leverantörer från hela världen för att få fram en unik växtbaserad färgkarta.

Lena har en traditionell kunskap som frisör i 27 år innan hon gick över och började utveckla växtbaserad hårfärg. Detta medför en variation av kunskap om både växtbaserad hårfärg, men också traditionell hårfärg.  

Vad är växtbaserad hårfärg?

Växtbaserad hårfärg är olika delar av växter som torkas och mals ner till ett finkornigt pulver. Dessa pulver har olika pigment. Växtpulver blandas med varandra för att få fram önskad nyans. Växterna blandas med vatten i olika temperaturer så att pigmenten aktiveras. Denna mjuka varma lera appliceras på håret. Växtpigmenten interagerar med hårstrået, lägger sig i fjällskiktet och beblandar sig med dina naturliga pigment. Växtfärgning påverkar inte hårets kvalitet, vilket gör att håret klarar yttre påverkan såsom sol och andra värmekällor utan att tappa vare sig färg eller glans. Den traditionella hårfärgen går in i hjärtat av strået och byter ut melaninet. Melaninet är färgen på ditt hår men behövs också för att smörja strået. Detta innebär att håret blir känsligt för bland annat sol och yttre värmekällor, och tappar då lyster och färg. 

Vad innebär det för dig som kund? 

För att hitta rätt färg till just ditt hår måste man noga välja färg beroende på utgångsläget. Växtfärgen reagerar ihop med den naturliga färgen. Tillsammans med kunden tar man fram ett pigment som passar för just deras unika hår. Man behöver med hjälp av kunskap och erfarenhet lära sig att förstå kundens hår och samtidigt veta hur olika växtpigment fungerar för olika hårtyper och kvaliteter..  

Första gången man växtfärgar går till så här:

  • Först tittar man på utgångsläget. Vanligt är att kunden kommer in med en utväxt från en traditionell färg och det måste tas hänsyn till. 
  • Alla kunder får en helt individuell färg, baserad på den växtbaserade färgen. Man är alltid lite försiktig med pigmenten då strået reagerar olika på det unika utgångsläget. Detta gäller särskilt vid täckning av grått hår.
  • Man gör en djuprengörande detox för att rengöra håret (tar inte bort färgen). Ämnen som kan blockera upptaget av växtpigmenten löses upp, för att håret ska bli helt rent från ytbehandlingar bla. silikoner.
  • Nästa steg är att applicera växtpigmenten, antingen färg eller toning beroende på önskat resultat. Verkningstiden varierar också beroende på utgångsläge och resultat. Det vanligaste för färg är en timme. Toningen varierar från en minut till 20 minuter.
  • När behandlingen är klar och kunden är tvättad och fönad bör färgen mogna, detta tar ca 2-3 dagar. Under denna tid ska man inte tvätta håret. 
  • Det finns olika behandlingar att välja mellan beroende på utgångsläge och resultat. Toning är ett färgschampo som tvättas in och ger lyster eller tonförändring. Vill man ha en större förändring så är det en färgning man ska göra, då kan man även gå mellan mörk- och ljushetsgrad. Vid vissa tillfällen då förändringen är stor till exempel från silver till brunt kan det krävas en dubbelfärgning. Är man osäker kan man boka in en konsultation.
  • Det är viktigt att du som ny kund tar kontakt med oss om färg eller ton inte känns rätt. Återkom till oss inom en vecka så vi kan göra de justeringar som behövs.

 

Om ni har några frågor om våra produkter eller bara är allmänt nyfikna på växtbaserad hårfärg får ni gärna maila oss på info@herbhubsweden.com